Napište nám

POPTÁVKA

OKZ, nové zárubně bez bourání

Obklad kovové zárubně je vhodný tam, kde není možné bourat původní kovové zárubně. Jedná se o alternativu klasické obložkové zárubně - obklad, který překryje původní kovovou zárubeň.

Obklad kovové zárubně bez bourání ve stejném dekoru jako dveře Obklad kovové zárubně bez bourání v atypickém provedení
Obklad kovové zárubně bez bourání v atypickém provedení nové zárubně

Obklad kovové zárubně je vyrobený z dřevotřískové desky, která je vyfrézovaná do požadovaných rozměrů a tvarů. Povrchovou úpravu tvoří stejné materiály jakou jsou použity u dekorových dveří.


OKZ vyrábíme jak ve variantě pro otočné polodrážkové dveře, tak s garnýží pro posuvné dveře, ale i ve variantě průchozí neboli slepé zárubně. 


Dle typu původních "futer" se odvíjí varianta OKZ, kterou je nutné instalovat:

Pro obložení standardních kovových zárubní se používá OKZ se záklopovou obložkou šířky 60 mm.

OKZ se záklopovou obložkou šířka 60 mm

Zárubně s takzvaným "nosem" (používané zejména v panelových domech) vyžadují instalaci OKZ se záklopovou obložkou v šířce 85 mm.

OKZ se záklopkovou obložkou v šířce 85 mm

Nehezkou ocelovou zárubeň lze zakrýt i u vchodových dveří částečným OKZ tak, aby zevnitř pohledově ladila s interiérem a zvenku plnila svou bezpečnostní funkci.

Výroba přímo na míru

Nejdůležitější je správné zaměření stavebního otvoru s původními kovovými zárubněmi. Provádí se v několika kontrolních bodech a podle daných rozměrů se pak vyrobí obklad přesně na míru. Proto doporučujeme zaměření i následnou montáž svěřit do rukou kvalifikovaného odborníka.


S čím počítat

Konstrukce ve většině případů dokáže zakrýt i ne zcela přesně namontované či deformované původní zárubně. Dochází ale k mírnému zmenšení velikosti průchodu (o necelé tři centimetry). 

OKZ 60 mm určená pro standardní ocelové zárubně Technický výkres obkladu kovových zárubní s límcem 85 mm pro paneláková futra
OKZ 60 mm určená pro standardní ocelové zárubně OKZ 85 mm určená např. pro ocelové zárubně v panelových domech

Výhody systému OKZ

Dokonalé vizuální sjednocení celého interiéru.


Lepší zvukové izolační vlastnosti.

OKZ se vyznačuje lepší zvukovou izolací než staré kovové zárubně. Je totiž opatřen těsněním, díky kterému se výrazně omezí přenos zvuku.

Jednoduchá změna dispozičního řešení interiéru 

V rámci OKZ lze naplánovat nové dispoziční řešení interiéru, to znamená libovolně změnit směr otevírání (z pravých dveří na levé a obráceně).

U OKZ se záklopovou obložkou šířky 85 mm (pro původní zárubně s "nosem") je možné změnit jak stranovou orientaci, tak otevírat dveře do jiné místnosti, než se původně otevíraly. U OKZ se záklopovou obložkou šířky 60 mm (pro standardní ocelové zárubně) je možné změnit pouze stranovou orientaci.

Systém umožňuje i změnu způsobu otevírání, z otočných dveří na posuvné. 

Na výběr je široká škála dekorů v různých povrchových úpravách – stačí si jen vybrat.

                        Atypická zárubeň                  Zárubeň ve stejném dekoru jako dveře

 

TIP: Správný výběr kliky při použití OKZ
Při výběru dveřního kování v případě použití OKZ je důležitý správný výběr kliky, která by neměla do zárubně narážet. Musíte počítat s tím, že OKZ zmenší vzdálenost mezi ostěním a rozetou, rozeta by tedy neměla mít větší průměr než 52 mm. Více podrobností v článku "U OKZ pozor na rozetu."

Klika s menší rozetou vhodná pro obklad kovové zárubně

 
Máte nějaké dotazy nebo vám chybí další informace o produktu? Potřebujete vypracovat cenovou nabídku? Zavolejte nám nebo napište, naši odborníci jsou tu pro vás!

×