Napište nám

POPTÁVKA

U OKZ pozor na rozetu

Výběr kliky u systému OKZ není tak snadný, jak by se mohlo zdát. Její volbu totiž ovlivňuje šířka rozety.

U většiny dveří instalovaných do OKZ je dostačující držet se pravidla, že by šířka rozety kliky u dveří instalovaných v OKZ neměla být více než 52 mm. V této velikosti je možné vybírat z celé kolekce klik Sepos. Z technického hlediska je teoreticky možná šíře až 55 mm, ale esteticky to již nepůsobí pěkně.


Vizuální rozdíl v klice s užší a širší rozetou můžete posoudit sami:



nákres technických parametrů rozety kliky ve vztahu k OKZ:




Výjimky potvrzují pravidlo!

Konstrukce některých dveří ovlivňuje i možnost umístění zámku, a tedy i samotné kliky. Pro šířku rozety pak u takových dveří platí přísnější pravidla.

Dveře profilované

Složitá situace nastává u dveří profilovaných. U takových je nezbytné použít zámek s mělčím zádlabem, kování je tak posunuto blíže falcu a klika se širší rozetou by mohla do ostění narážet. Jedná se například o modely Dakota, Tampa, Odysseus, Achilles apod. v šířce 70 cm. U takových můžeme použít kování z kolekce Mini se šířkou rozety 47 mm, nebo štítové kování. Obvykle používané rozetové kování v kombinaci profilovaných dveří a OKZ se pravděpodobně vůbec před ostění nevejde.

Dveře protipožární

Ačkoli se protipožární dveře do OKZ neosazují, případ s jejich instalací do částečné OKZ již nastat může. Zde je situace obdobně komplikovaná, jako u dveří profilovaných. Mezi rozetou šířky 50 mm a ostěním OKZ zbyde pouhý 1 mm, což je nedostačující, a proto v takovémto případě doporučujeme volit štítové kování, v šířce do 40 mm. I v tomto případě by se z technického hlediska vešla rozeta z kolekce Mini, u protipožárních dveří je ale obvyklejší varianta použití štítového kování s bezpečnostními prvky.

Nevíte si rady s výběrem? Obraťte se na naše odborníky, jsou tu pro Vás.

×