Napište nám

POPTÁVKA

Posuvné dveře - otázky a odpovědi

Posuvné dveře vás zaujali, ale nevíte, z jakých typů lze vybírat nebo do jakých místností se hodí? Čtěte dál ...

posuv posuvne prosklene

1) Kde budou hrát posuvné dveře prim?
Posuvné dveře jsou ideální do místností, ve kterých máte dveře většinu času otevřené a dveřní křídlo vám v nich překáží. Typickým příkladem je průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem. A nebo do prostorů, kde není pro otevírání klasických otočných dveří dostatek místa.  Zejména jde o šatny, úzké chodby, koupelny či WC. Drobnou nevýhodou posuvných dveří je jejich nižší zvukový útlum a tepelná izolace, proto do místností, na které klademe vysoké požadavky z hlediska hluku a tepla raději volíme dveře otočné. To se týká například dětského pokoje.

2) Které dveře se pro posunování po stěně hodí? 
Posuvné dveře na zeď vybírejte z celé naší kolekce interiérových dveří. Volit můžete nejen designový vzhled, ale i variabilní povrchy dveří a s nimi související výrazné či neutrální dekory. Plné dveře působí impozantním dojmem, prosklené přinesou do místností více světla a celoskleněné budou nadčasovým designovým prvkem interiéru.


3) Je možné v jednom interiéru kombinovat otočné i posuvné dveře?
Zakomponování obou variant otevírání dveří v jednom prostoru je samozřejmě možné, a co víc působí velmi svěže a zajímavě. Posuvné dveře je možné sladit s těmi stávajícími nebo jim dát punc originality a díky kontrastnímu dekoru je nechat vyniknout. Trendy je i spojení klasických dveří a posuvného celoskleněného křídla.


4) Jak velký prostor na zdi dveřní křídlo potřebuje?
Na zdi budete potřebovat místo pro odsunutí dveřního křídla v celé jeho šířce, jen tak si zajistíte dostatečně prostorný průchod. Vyhněte se proto umístění obrázků a vypínačů v místě posunu dveří po zdi. Od té stačí dveřím přibližně 8cm pro posouvání. Dále od zdi je tak možné postavit například pohovku nebo jiný nábytek, pro který jste při využití otočných dveří museli najít jiné místo.


5) Z jakých dekorů mohu vybírat garnýž?
Garnýž ukrývá kolejnici, ve které jsou zavěšené posuvné dveře. Její dekor se obvykle odvíjí od toho na dveřích, ať už jde o dřevodekor nebo barevný odstín. Obvykle se ve stejném odstínu instalují i zárubně a dorazový hranol. Zvolit můžete ale i kontrastní variantu.

Na výběr je také moderní varianta ALU posuvného systému, který vyniká minimalistickým designem i dokonalým provedením ve všech detailech.


6) Potřebují posuvné dveře zárubeň?
Tento typ dveří se neinstaluje přímo do stavebního otvoru, proto se při jeho volbě může, ale nemusí, použít takzvaná slepá zárubeň, která ohraničí průchod. Slepá neboli průchozí zárubeň je typ obložení stavebního otvoru, které není opatřeno závěsy, těsněním ani protiplechem pro zámek. Povrchy i dekory k výběru jsou shodné s těmi na dveřním křídle. Pokud máte dveřní průchod s klasickou obložkovou zárubní opatřenou panty a protiplechem na zámek, je lepší jí, při výměne dveří za posuvné, nahradit slepou zárubní.

V případě, že dveřní průchod ohraničují původní ocelové zárubně, je možné využít tzv. OKZ neboli obložku kovové zárubně a bez bourání tak vyřešit renovaci celého průchodu. Více o možnostech zárubní v oddělení zárubně a systémy.

Posuvné dveře ale jako moderní designový prvek vypadají působivě i v případě, že je stavební otvor bez obložky. V takovém případě je ale nutné jej kompletně začistit. 


7) Co zajišťuje plynulé otevírání dveří?
Základem posuvného mechanismu je kolejnice se speciálními pojezdy, kterou lze doplnit tichých dorazem. O přímočarý pohyb dveří se stará vodící trn, který se upevňuje na podlahu a drážka vyfrézovaná ve spodní hraně dveří.


8) Jak ovlivní typ příčky instalaci kolejnice?
Instalace posuvných dveří na zeď do zděné příčky je velmi jednoduchá. V případě sádrokartonových příček je nezbytně nutné umístit nad stavební otvor zesílený profil pro montáž kolejnice a garnýže.


9) Jak funguje zámek na posuvných dveřích na zeď?
Pro uzamknutí posuvných dveří na zeď slouží dorazový hranol, obvykle ve stejném dekoru jako zárubeň a garnýž, který lze opatřit protiplechem pro zajištění zámku. Samotný zámek je součástí mušle nebo madla, které u posuvných dveří nahrazují klasickou dveřní kliku. Uzamknutí funguje na principu háku, který se po otočení vysune a zaklesne do protiplechu. Prohlédněte si nabídku kování pro posuvné dveře.

 

10) Lze nějak utlumit pohyb dveří v kolejnici, aby si třeba děti nepřivřely prsty?
Plynulý dojezd dveřního křídla a jeho tiché dovření lze zajistit pomocí volitelného mechanismu - takzvaného tichého dorazu.


Nedozvěděli jste se to, co jste potřebovali? Neváhejte se na nás obrátit! Volejte, pište nebo navštivte některou naši prodejnu poblíž Vašeho bydliště.

×