Napište nám

POPTÁVKA

Odborník radí: Jak ze standardních dveří udělat dveře na míru

Celý článek o zkracování a zužování dveří najdete zde.

Na co si dát pozor při zužování dveří? 
Při zužování dveří je nutné vycházet z designu konkrétního modelu dveřního křídla. Pokud jsou výplně umístěny symetricky, větší zúžení způsobí mnohdy nevzhledný asymetrický design. V případě, že pořizujete dveře (se sendvičovou konstrukcí) nové a již počítáte s užším provedením než je standard, prodejce dveří disponující truhlářskou dílnou si s vaším požadavkem poradí. Řešením je zúžení plného dveřní křídla a dodatečné symetrické umístění výplně.

Z jaké strany se provádí zužování dveří a jak?

Zúžení dveří do 0,5 cm: 
Zužování dveří doporučujeme svěřit do rukou odborníků. Neodborným zásahem by mohlo dojít k narušení konstrukce dveřního křídla, což by například u prosklených dveřích mohlo způsobit svěšování pantů (závěsů). Zužování dveří je vhodnější provádět ze strany pantové, ze strany zámkové zužování provádět nedporučujeme. Zúžením ze strany zámkové by se mohly dostat otvory na kliku případně na klíč mimo štítek a v případě rozetového kování by ve většině případů nebylo možné namontovat spodní rozetu. 
V případě zúžení do 0,5 cm (u dveří se sendvičovou konstrukcí), seřízne truhlář o požadovaný rozměr ze strany pantové rám, respektive hranolek, který je umístěn po obvodu uvnitř dveří. Po provedení řezu je nutné vytvořit na dveřích falc shodných rozměrů, jako byl ten původní. Poté se upravená část dveří opatří hranovací páskou.

Zúžení dveří o více než 0,5 cm: 
Opět doporučujeme svěřit práci odborníkům. Pokud je nutné provést zúžení o více než 0,5 cm, dojde ke zmenšení nebo úplnému odříznutí části rámu, tzn. hranolku, který je umístěn uvnitř po obvodu dveřního křídla. Aby byla zachována pevnost dveří, je nutné vložení nového hranolku. Pokud se jedná o dveře s výplní voštinovou (ztužená papírová voština), po odříznutí požadované části se část voštiny, která odpovídá síle rámu, vtlačí dovnitř a do volného místa se vlepí hranolek. Následuje vytvoření falcu a olepení hranovací páskou. Pokud jsou dveře opatřeny výplní z DTD (dřevotřísková dutinka), část dutinkové výplně odpovídající síle rámu se vyfrézuje, aby bylo možné vložit nový hranolek. Další postup je stejný jako v případě voštiny. 


ROZMĚRY DVEŘNÍCH KŘÍDEL v mm - interiérové dveře se sendvičovou konstrukcí

 

×