Napište nám

POPTÁVKA

Doplňující informace o posuvných dveřích na zeď

POSUVKY ŠETŘÍ MÍSTO A JSOU PERFEKTNÍM DOPLŇKEM INTERIÉRU

Posuvné dveře na zeď (na stěnu) jsou fukční řešení do méně prostorných interiérů (úzké chodby, předsíně, blízkost jiných prvků interiérů - např. spotřebičů apod.).

Své úplatnění najdou také v prostorných interiérech, kde slouží jako moderní designové řešení.

Úspora místa v interiéru

Hladký a tichý chod

Jednoduchá instalace bez stavebních úprav

Moderní designové řešení

V jakémkoliv dekoru interiérových dveří SEPOS

V jednokřídlém i dvoukřídlém provedení

 

JAK POSUVNÝ SYSTÉM NA ZEĎ FUNGUJE?

Dveřní křídlo je zavěšené v kolejnici, která je ukrytá uvnitř garnýže.
Dveře můžete snadno a plynule posouvat v obou horizontálních
směrech, a to lehkým zatlačením či tahem. Rozsah pohybu dveří
v kolejnici lze kdykoliv upravit. Z designového hlediska je konstrukce
garnýže navržena tak, aby spoj mezi dveřmi a kolejnicí nebyl vidět.

NA CO BYSTE MĚLI MYSLET?

To nejdůležitější, co posuvné dveře na zeď vyžadují, je místo na jedné z přilehlých stěn, kam se budou posouvat.
A s čím ještě počítat?

      • Pozor byste si měli dát i na vypínače a zásuvky, ke kterým byste si mohli posouváním dveří zkomplikovat přístup.
      • U dveří jednokřídlých šířky 100, 110 a všech dvoukřídlých je viditelná část garnýže (čelo garnýže) ze dvou částí.
      • Posuvné dveře se nedoporučují do prostor, kde je vyžadována zvýšená tepelná a zvuková izolace.
      • V místech, kam se dveře odsouvají, počítejte s volným prostorem pro dveřní křídlo, bude stačit 8 cm od zdi. Pozor si také dejte na umístění vypínačů a zásuvek - raději je umístěte mimo plochu, kam se dveře odsouvají.
      • U standardní dvoukřídlé varianty se při otevření odosuvá levé křídlo pouze doleva a pravé pouze doprava (tz. žádné z křídel nelze posunout přes osu stavebního otvoru).
      • Posuvný systém vyžaduje rovnou zeď a podlahu. V případě sádrokartonových příček je nutné umístit nad stavební otvor zesílený profil pro montáž kolejnice a garnýže.

MOŽNOSTI PROVEDENÍ

OKZ - posuvný systém můžete použít i v kombinaci s OKZ. Zakryjete tak původní kovovou zárubeň obkladem ve stejném dekoru jako je garnýž a posuvné dveře.

Světlíky - u širších stavebních otvorů je možné řešit realizaci posuvných dveří proskleným bočním světlíkem, který je pevně spojený se zárubní. Průchod pak tvoří posuvné dveřní křídlo, které se odsunuje před fixní světlík. U vyšších stavebních otvorů můžete využít nadsvětlík a garnýž umístit mezi nadsvětlík a průchozí otvor. Posuvný systém umožňuje i kombinaci obou typů světlíků. Výhodou těchto řešení je, že není třeba provádět větší stavební úpravy a celá šířka (případně výška) stavebního otvoru může být prosvětlená.

Řešení na míru - posuvné dveře je možné dodat i v jiných než standardních rozměrech a variantách posuvu. Všechna atypická řešení konzultujte s prodejcem.

Jednokřídlé Dvoukřídlé
60, 70, 80,90,100,110 125,145,165,185

KONSTRUKČNÍ PRVKY

Zárubeň - jedná se o slepou (průchozí) obložkovou zárubeň, která obkládá stavební otvor.

Garnýž - slouží jako kryt a nosič posuvného mechanismu. Moderní vzhled garnýže určují především její minimálními rozměry. Vystupuje pouze 8,5 cm ode zdi. Celková délka garnýže vychází z jmenovité šířky dveří: 2x jmenovitá šířka dveří + 17 cm.

 

Kolejnice a vodící trn - základem posuvného mechanismu, ve kterém jsou zavěšeny dveře, je kolejnice se speciálními pojezdy. Přímočarý pohyb dveří zajišťuje vodící trn (který se upevňuje na podlahu) a drážka vyfrézovaná ve spodní hraně dveří.

Posuvné dveřní křídlo - výběr dveřního křídla není po designové stránce nijak omezen. Vybírat můžete v oddělení INTERIÉROVÉ DVEŘE. Na dotykové hraně s dorazovým hranolem jsou umístěny kartáčky, které zajišťují lepší tepelnou i zvukovou izolaci. Na opačné hraně dveří (mezi zárubní a posuvným křídlem) najdete větší kartáčky, které opticky uzavírají prostor a zamezují víření prachu mezi stěnou a dveřmi.

DOPLŇKY

Tichý doraz - je volitelný mechanismus, který zajistí plynulé a tiché dovření posuvných dveří.

Dorazový hranol - u jednokřídlé varianty může být zárubeň doplněna o svislý dorazový hranol, díky kterému nezůstává mezi zárubní a dveřním křídlem v zavřené poloze žádná mezera. Další funkci plní dorazový hranol, pokud se jedná o uzamykatelné posuvné dveře. V tom případě se do něj při montáži osazuje protiplech, který zajišťuje háček zámku v uzamčené poloze.

Miska - je úchytka, která nahrazuje klasickou dveřní kliku. Miska je do dveří zapuštěna a při otevírání nepřekáží. Zámek u posuvných dveří funguje na principu háčku, který se po uzamčení otočí a zaklesne do protiplechu. Také zde je možné vybírat ze zámku dózického, vložkového nebo WC.

miska hranatá miska oválná

 

Jak připravit stavební otvor pro montáž posuvného systému na zeď se dozvíte v článku: Jak připravit stavební otvory.

×