Napište nám

POPTÁVKA

Dveře a čím začít

Věděli jste, že interiérové dveře by měly respektovat hledisko dispoziční, bezpečnostní ale i uživatelské? Podstatné jsou rozměry dveří (minimální udává norma), neméně důležitou roli však hraje zvolené provedení a správné umístění. To vše je třeba řešit už ve fázi hrubé stavby. Pokud se jedná o novostavbu, jsou stavební otvory pro dveře naplánované a uvedené ve stavební dokumentaci. V případě rekonstrukcí a různých menších stavebních prací si většinou s touto věcí musíte poradit sami. A my vám s tím pomůžeme.

prodejna

 

Nejen tak, abyste měli rozhled

Myslete na to, aby interiérové dveře nenarušily celkovou dispozici daného prostoru a komunikační linie byly co nejpřímější. Také proto je vhodné naplánovat si dopředu budoucí umístění nábytku a dalších předmětů a rozhodovat se i na základě těchto parametrů. Nešikovné umístění dveří Vás může v budoucnu mrzet.

Základní pravidlo říká, že dveře byste měli otevírat z komunikačního prostoru (například z chodby nebo z předsíně) do obytné místnosti a umístit tak, aby osoba v nich stojící měla rozhled na větší část místnosti. Pokud se však jedná o stísněné prostory (malé záchody, koupelny, šatny), je vhodné otevírat dveře směrem ven. 

Dveře by na sebe neměly při otevírání narážet, stejně tak nesmí narážet do ostatního nábytku. V případě, že jsou dveře blíže rohu místnosti, je lepší otevírat dveřní křídlo směrem k nejbližší stěně. Vyvarovat byste se měli umístění dveří v úplném rohu místnosti, protože v tom případě je nutné chránit zeď i kliku před poškozením od nárazu. 

 

Na velikosti záleží

Šířka dveří obecně vyplývá z funkce uzavíraného prostoru. Rozlišujeme tři rozměry: jmenovitou šířku dveří, skutečnou šířku dveřního křídla a šířku stavebního otvoru. Pro charakteristiku dveří se používá jmenovitá šířka, kterou označujeme kulatými čísly (60, 70, 80, 90, ...).

V obytných prostorech se nejčastěji setkáme s jmenovitými šířkami jednokřídlých dveří: 70 cm, 80 cm, 90 cm. Ve starších objektech se u WC či koupelny můžeme potkat s dveřmi šířky 60 cm (ty však již neodpovídají dnešním normám novostaveb). 

A co říká norma?

  • Vnitřní dveře do místností a vstupní do bytů: minimální šířka 80 cm.
  • Dveře do WC, koupelny, šatny: minimální šířka 70 cm (u rekonstrukcí z důvodů stísněných dispozic lze v odůvodněných případech použít 60 cm).

Myslete na uživatelský komfort a pokud to dispozice umožní, zvolte raději širší dveře než udávají minimální rozměry. Oceníte to jak v běžném provozu, tak při stěhování. 

Výšku dveří měříme od čisté podlahy po líc zárubně – tedy jako čistý průchozí prostor (výška prahu se od výšky dveří neodečítá). Minimální standard pro výšku dveří je 197 cm, běžně se však setkáte s výškou 210 cm a více.

 

Provedení umí šetřit prostor

Již ve fázi hrubé stavby zvolte optimální systém otevírání, neboli provedení dveří, i ten může mít vliv na velikost stavebních otvorů. Klasické otočné provedení můžete nahradit posuvnými dveřmi, které šetří prostor. Praktické jsou například mezi kuchyní a obývacím prostorem, ale i do úzké chodby, kde u otočného provedení hrozí, že se jednotlivá křídla budou otevírat do sebe. 

 

Pomyslnou tečkou je zárubeň

Zárubeň je funkční součást dveřního kompletu, bez které by to nešlo. I když je výběr zárubně spíše estetickou záležitostí, co byste neměli podcenit, je příprava stavebního otvoru s ohledem na typ zárubně.


×